[Oberlist] Dezbatare Md-Film /Legea cinema /culturaMd (continuare). De la M. Wiersing Sudau

M. Wiersing M.Wiersing at gmx.net
Fri Mar 11 09:16:05 CET 2011


   Dragi colegi,

Am urmărit dezbaterile în legătură cu legea cinematografiei şi destinul Md-Film care a apărut pe pagina web Oberliht. Cîteva gînduri în legătură cu aceasta: 

Vladimir a scris că "obiectivul ar fi... operarea unor schimbări majore în politica culturală de la noi, prin promovarea unor priorităţi în dezvoltarea culturală", Ştefan a vorbit despre "crearea unei Coaliţii a Sectorului Cultural Independent, capabilă să propună un pachet de regîndire a politicilor culturale promovate în MD în ansamblu". 

In ceea ce priveşte unele schimbări majore în politica culturală prin promovarea unor priorităţi în dezvoltarea culturală, vreau să va aduc aminte despre cele 6 + 1 conferinţe pe care Fundaţia Culturală Europeană le-a organizat cu patru ani în urmă la Chişinău. Am asistat la fiecare dintre cele şase conferinţe preliminare. Anume despre ceea ce se menţionează acum din nou, deja s-a vorbit in aprilie 2007. Cu cîteva zile în urmă am rugat reprezentanţii FCE să-mi dea informaţii despre activităţile şi planurile lor în domeniul cultural din Moldova. Răspunsul urmează mai jos. Nu ştiu, sau FCE – care nu este o instituţie a Uniunii Europene, dar mai curînd o organizaţie privată – nu a putut sau nu a făcut suficient (seminare, publicaţii, ateliere de lucru,  etc.), sau cei adresaţi (grupul-ţintă) nu a ştiut să folosească suficient de bine instrumentele de influenţă, sau Fundaţia s-a mişcat într-o direcţie, iar artiştii şi organizaţiile culturale independente într-o altă direcţie. Cineva să-mi explice situaţia, por favor ?

Am privit chiar în întregime sesiunea televizată de atacare-apărare a lui Şiman în programul "Chestiunea zilei", link-ul de pe site-ul Oberliht. Intr-adevăr, se pare că este ceva deosebit pentru întreaga comunitate a republicilor ex-sovietice, că proprietarii unei instituţii nu sînt în stare să scoată un angajat din postul pe care îl ocupă. Şiman îmi aminteşte de şeful poliţiei municipale din Chişinău care la începutul mandatului lui Chirtoacă refuza într-un stil expresiv-maniacal sa urmeze indicaţiilor primăriei. Ca Vasilache să devină director poate sa fie o variantă, dar el are deocamdată puţină experienţă în acest domeniu. Nu trebuie un artist, dar cineva care are un 'şti-cum' vastă în administrarea culturală contemporană, care ştie să scrie un proiect de sine stătător, proiect care ulterior să fie admis cu succes la anumite concursuri de finanţare, care are un simţ pentru creaţia culturală şi promovează debutanţii şi talentaţi, o persoană care nu vrea să fie un regizor mare, dar care se mulţumeşte cu funcţia de producător şi care lasă consiliul artistic să decidă asupra tuturor chestiunilor de natură artistică fără a se implica, un om onest. Care să vină la serviciu în fiecare zi fără excepţii, care nu vrea privilegii şi care este mulţumit/ă cu un salariu redus, care lucrează mult şi care lucrează pentru şi nu împotriva Moldova-Film  

Vladimir Bulat consideră că legea cinematografiei "trebuie să devină un impuls pentru schimbarea mentalităţii artistului în general". Este o poziţie exagerată şi nu se potriveşte situaţiei, fiindcă la moment arta cinematografică din RM are cu mult mai puţină importanţă decît artele teatrale, literatura, artele plastice sau muzicale; a devenit o artă minoritară şi a unei minorităţi. Impulsul trebuie să fie dat de către o artă care are susţinerea atît a producătorilor cît şi a consumătorilor. Dar are vreun sens sa fie aleasă o artă anume pentru a schimba lumea culturală din RM ?  Nu cred.


Numai bine,
Michael Wiersing Sudau



Datum: Tue, 8 Mar 2011 12:23:14 +0100  Von: Jotham Sietsma JSietsma at eurocult.org  An: "\'M.Wiersing at gmx.net\'" M.Wiersing at gmx.net  Betreff: RE: ECF-work in Moldova

Dear Michael Wiersing,

Thank you for your interest in ECF and our projects in Moldova. Currently we have several projects in Moldova, including the final stages of the capacity development project for cultural managers and administrators that you mention. We have also recently published the handbook on cultural management emerging from this project and another handbook on local cultural development is on its way. Furthermore we expect to publish an Alternative Arts & Culture Guide edited by Irina Grabovan before the summer. Also keep an eye out for the Moldovan cultural platform website that will be launched shortly where you will be able to find digital copies of these publications. We will announce this launch on our website and in the ECF newsletter (http://www.mailinglijst.eu/nieuwsbrief/subscribe/?l=261).

Another success story will reveal itself on 24 March when the Moldovan Minister for Culture and his Romanian colleague will sign a cooperation protocol, one of the feats from the cultural policy strand we worked on.

In due course we also plan a follow up for the capacity development project, probably more focusing on community building. A pilot workshop is planned for September.

If you would like to have more information, please contact our local project coordinator Victoria Miron (vmiron at soros.md).



Kind regards,
Jotham Sietsma

Project officer, European Neighbourhood Programme 
European Cultural Foundation
Jan van Goyenkade 5
NL-1075 HN Amsterdam
t +31 20 573 3868
www.eurocult.org

Cultural Policy Research Award – now open for submissions until 30 May 2011
-- 
NEU: FreePhone - kostenlos mobil telefonieren und surfen!			
Jetzt informieren: http://www.gmx.net/de/go/freephone


More information about the Oberlist mailing list