[oberlist] dreptul la PARCare – expoziție / right to PARKing – exhibition, 15.09.2016, 20:00

info info at oberliht.com
Thu Sep 15 11:26:18 CEST 2016


 <https://zpatiu.files.wordpress.com/2016/09/img_4766-web.jpg>
https://zpatiu.wordpress.com/2016/09/12/dreptul-la-parcare/ <https://zpatiu.wordpress.com/2016/09/12/dreptul-la-parcare/>
RO

dreptul la PARCare 
15 septembrie 2016, ora 20:00
perioada: 16 septembrie – 7 octombrie 2016

Zpațiu (Casa Zemstvei Guberniale)
str. Al. Șciusev 103, Chișinău

expoziție internațională de artă vizuală cu participarea lui Mihai BARABANCEA [RO], Valeriei BARBAS [MD], Alexandru HARABAGIU [MD], Anei NORBRE [PT], Asociației Oberliht [MD], Jarek SEDLAK [CZ], Teatrului Spălătorie [MD], Hajnalkăi TULISZ [HU]

curator: Vladimir US [MD]

Expoziția este acompaniată de o proiecție a filmului Dacia 1300. Generația mea de Ștefan CONSTANTINESCU [RO]
13 septembrie 2016, ora 20:00
Apartamentul Deschis (str. București 68/1, Chișinău):https://bucuresti68.wordpress.com/2016/09/07/dacia-1300/ <https://bucuresti68.wordpress.com/2016/09/07/dacia-1300/>
„Viciul profund al masinilor e ca sunt ca si castelele sau vilele de pe litoral: bunuri de lux inventate pentru placerea exclusiva a unei minoritati foarte bogate si pe care nimic, in conceptia sau in natura lor, nu le destina poporului” (André GORZ / Ideologia socială a mașinii)

Spre deosebire de orașele istorice din europa de vest, Chișinăul a beneficiat de spații publice deschise și accesibile (parcuri, terenuri de sport, bulevarde etc.), multe din ele fiind concepute în perioada sovietică și proiectate de la zero, din contul domeniilor agricole care înconjurau orașul secolului XIX. Perioada de tranziție ce a urmat declarației de independență a Republicii Moldova avea să modifice radical această situație și să altereze spațiile publice într-o măsură în care o bună parte din ele și-au pierdut caracterul public, fiind scoase din uzul comun.

În urma procesului de privatizare, care s-a petrecut în lipsă de transparență și în afara unui control, suprafața spațiilor publice a fost redusă drastic, ducînd la dispariția multor locuri cu o menire socială, cum ar fi terenurile de joc, parcurile și grădinile din zonele rezidențiale. La fel a avut de suferit infrastructura culturală și cea destinată sportului – unele stadioane au fost demolate, altele au fost transformate în piețe sau parcări pentru mașini iar în cîteva cazuri au fost construite locuințe de lux. Acest lucru a fost urmat de o reducere a spațiilor verzi în favoarea unor noi blocuri destinate pentru oficii, birouri și locuințe private.

Concomitent Chișinăul a fost martor al creșterii numărului de autovehicole auto peste norma prestabilită cu 2,5 ori, acest lucru generînd ambuteiaje, accidente și incomodități pentru pietoni, mașinile invadînd la propriu spațiile verzi și cele destinate pietonilor (trotuare, terenurile de joc, curțile interioare din cartierele rezidențiale etc.).

În urma acestor procese scuarul din str. București 68 <https://bucuresti68.wordpress.com/> din Chișinău, în rînd cu alte spații pietonale din oraș, a fost transformat într-o parcare de mașini semi-ilegală, iar funcția sa publică nu mai prezintă interes pentru pentru administrația publică locală, scuarul fiind ascuns în umbra intereselor private.

Acest fenomen a fost analizat și reflectat de un grup de artiști din Moldova, România, Ungaria, Republica Cehă și Portugalia, care propun lucrări noi care vor fi prezentate la Zpațiu.

intrarea este liberă

Această expoziție face parte din programul Zilelor Spațiului Public (ediția a II-a) <https://zilelespatiuluipublic.wordpress.com/2016-2/>, susținut de Fundația Culturală Europeană în cadrul proiectului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune <http://www.culturalfoundation.eu/connected-action>. Adițional proiectul beneficiază de suportul Ministerului Culturii al Republici Moldova. Scopul #ZSP2016 este de a pune în valoare spațiul public din oraș și de a evidenția importanța acestuia pentru comunitate ca un bun comun, indispensabil pentru o societate democratică.

 <https://zpatiu.files.wordpress.com/2016/01/connected_action_logo_logo_black_small.png>
 <https://zpatiu.files.wordpress.com/2016/09/mcrm.png>
oberliht
info at oberliht.com
http://oberliht.com

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20160915/6e33173d/attachment.html>


More information about the oberlist mailing list