[oberlist] Open call: Laborator de Teatru cu Michael Graessner (Berlin)
Rusanda Curca
aliescu90 at yahoo.com
Fri Oct 12 11:47:02 CEST 2018
”Entuziasm” – Laborator de Teatru susținut de scenograful Michael Graessner (Berlin, Germania) și regizorul Sava Cebotari (Chișinău, Moldova)
data limită de înscriere: 13 octombrie 2018
Perioada atelierului: 19-25 octombrie 2018, Chișinău
- ”În cadrul Laboratorului de Teatru ”Entuziasm?” la Chișinău, îmi doresc să dau participanților o idee practică, cum e să fii theatermaker în Germania.
Cum e să lucrezi textul în paralel cu desenul, pictura și imaginația? Cum e să fii eliberat de modele, reguli și obiceiuri instituționale? Să fii eliberat maximal de lanțurile economice.
Tot ce pot să ofer este actul meu artistic, foarte personal, cum să găsești și să capturezi idei.”
Michael Graessner
Obiective:
Pe parcursul a șapte zile de laborator, participanţii vor face cunoştinţă cu textul Innei Cebotari ”Entuziaștii”.
Împreună cu regizorul Sava Cebotari vor face analiza textului, iar cu scenograful Michael Graessner vor căuta cum să redea scenic conceptul dramaturgic al acestui text, punând accentul pe partea vizuală.
Pe 25 octombrie va avea loc prezentarea publică.
Invităm: scenografi, actori, regizori, dramaturgi, dansatori, coregrafi și toți cei interesați.
Laboratorul se va desfăşura timp de 7 zile (19 - 25 octombrie, 2018), de la 10:00 până la 18:00 cu o pauză pentru prânz.
Pentru a participa la Labotarorul de teatru ”Entuziasm?”, completați formularul de mai jos.
- ”Entuziasm?” – Laborator de Teatru susținut de scenograful Michael Graessner (Berlin, Germania) și regizorul Sava Cebotari (Chișinău, Moldova) 19-25 octombrie 2018
|
|
|
| | |
|
|
|
| |
”Entuziasm?” – Laborator de Teatru susținut de scenograful Michael Graes...
Compania Teatrală ”Sava Cebotari” dă start unui nou compartiment - Laborator de Teatru. Începem cu invitatul n...
|
|
|
Participarea este gratuită, însă prezenţa la toate cele șapte zile de laborator este obligatorie!
- Laboratorul de Teatru ”Entuziasm?” este un proiect al Companiei Teatrale "Sava Cebotari", susţinut de Centrul Cultural German Akzente din Chişinău (akzente.md) şi Goethe Institut (Bucureşti, România).
mai mule informații la: companiacebotari la gmail.com
Info:
Michael Graessner (Berlin)
A studiat scenografia la Universitatea de Arte din Berlin - Achim Freyer.
În timpul studiilor a participat la multe dintre producțiile lui Freyer în calitate de actor și dansator, iar în 1999 au făcut împreună scenografia filmului "Die Eingeborene" de Franz Xaver Kroetz, la Akademietheater din Viena, film care a fost invitat la festivalul Theatretreffen din Berlin.
Au urmat diverse proiecte în cinematografie și televiziune, precum și în publicitate, clipuri video.
La sfârșitul anilor ‘90, Michael a lucrat la crearea unui clip video pentru grupul Rammstein.
Michael Graessner lucrează în calitate de scenograf și designer de costume pentru producții de operă și producții de teatru, colaborând cu diferite teatre din Germania.
Lucrările lui Michael Graessner interferează cu teatrul, performance-ul și angajarea socială.
Datorită lucrărilor sale, Michael lucrează într-un context internațional și cooperează cu Institutul Goethe, Academia de Arte din Berlin, Bienala de Arhitectură din Veneția, școli de artă și, mai recent, colaborează cu orașul Nürnberg, care în 2025 va purta titlul de Capitală a Culturii.
Sava Cebotari (Chișinău)
Regizor, producător, compozitor.
Născut la 25 decembrie 1982, orașul Chișinău, Republica Moldova.
A absolvit masteratul la Școala-studio a teatrului de Artă din Moscova (Școala-studio MHAT), specialitatea: ”Regie teatru”. Coordonator artistic: Victor Ryzhakov. În 2013 a absolvit proiectul educațional al Departamentului de Cultură din Moscova și al Centrului Cultural-teatral Vsevolod Meyerhold - "Școala Liderului Teatral". Specialitatea: ”Producător de teatru. Administrarea teatrelor publice de stat”. Din 2012 până în 2016 a lucrat regizor-pedagog la Școala-studio MHАТ. În 2014, Sava a fost angajat în calitate de administrator, regizor și curator al programului educațional și modulelor educaționale pentru producători la Centrul Cultral-teatral Vsevolod Meyerhold: "Institutul de Teatru" - program realizat în comun cu festivalul "Masca de Aur". În 2013, Sava Cebotari a fondat primul Festival Internațional de Dramaturgie Contemporană "VERBARIUM" în Moldova. Un proiect inițiat sub aripa Centrului de Dramaturgie Contemporană (CDC), deschis în 2012, în cadrul Uniunii Teatrale din Moldova. Din 2009 până în 2010 Sava a lucrat în calitate de regizor la Teatrul Dramatic Rus de Stat A. Cehov (Chișinău, Moldova). În 2017, Sava a fost coregizorul spectacolului "Die glorreichen / Magnificii", coproducție germano-moldovenească. În 2015, a montat spectacolul "Chehov. The Cherry Orchard" / «Чехов. Вишнёвый сад», bazat pe piesa lui Anton Cehov "Livada de vișini", pe scena principală a Teatrului Național de Tineret ”Mustai Karim” (Ufa, Republica Bascortostan). În 2014, spectacolul "Anii nouăzeci” / «Девяностые» a fost lansat pe scena mare a Centrului Cultural-teatral Vsevolod Meyerhold (Moscova). Sava Cebotari are în palmares multe alte spectacole montate care au câștigat numeroase premii la festivalurile din America, Europa și Rusia. În 2017 a fondat compania teatrală ”Sava Cebotari”, unde îndeplinește funcția de Art-director. În 2018, Sava a fost ales să reprezinte Republica Moldova în cadrul Programului Internațional - Coproduction Fund (un proiect Goethe-Institut), Theatertreffen Fest 2018 (Berlin, Germania).
Inna Cebotari (Chișinău)
Dramaturg, actriţă și regizoare.
Născută la 24 iunie 1986, oraşul Bălţi, Republica Moldova.
A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea ”Actorie”, după care a făcut studii de master în dramaturgie la aceeași instituție de învățământ superior. Apoi a făcut studii de master în dramaturgie la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (România), specialitatea ”Scriere dramatică”, coordonator artistic Alina Nelega. A făcut Masteratul în regie de teatru și artele spectacolului la Școala-studio a teatrului de Artă din Moscova (Școala-studio MHAT). Coordonator artistic: Victor Ryzhakov. Tot la Moscova a absolvit Școala Liderului Teatral (ShTL), proiect educațional al Departamentului de Cultură din Moscova și al Centrului Cultural-teatral Vsevolod Meyerhold, specialitatea: ”Producător teatral. Administrarea teatrelor publice de stat”. A lucrat în calitate de actriță la Centrul Cultural-teatral Vsevolod Meyerhold (Moscova), la Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu”, la Teatrul independent ”Spălătorie” și la Teatrul independent ”Foosbook”, Centrul de arte Coliseum (Chişinău). În perioada 2016 – 2017 a fost curatorul Atelierului de Scriere Dramatică organizat de Centrul Cultural German Akzente (Chișinău), proiect susținut de institutul Goethe (București, România). Art-directorul Festivalului Internaţional de Dramaturgie Contemporană ”VERBARIUM”. Coordonator al proiectului ”Playwriting: Work in progress”, platforma Centrul de Dramaturgie Contemporană (CDC), Chișinău, Moldova. A participat în cadrul mai multor proiecte internaționale, printre care: ”Next Stage Europe”, proiect care a dat naștere unei antologii de dramaturgie contemporană est-europeană. A reprezentat pentru prima dată Republica Moldova la cel mai important festival din Germania, Theatertreffen2016. Este directorul și cofondatoarea Companiei Teatrale «Sava Cebotari», unde, în prezent, coordonează departamentul bebe teatru.
- Piesa ”Entuziaștii” este al doilea text al Innei Cebotari. Piesă scrisă în 2016 la Cluj-Napoca în cadrul rezidenței ”Drama 5”. Până în prezent acest text a fost prezentat public (lecturi publice) de cinci ori, în Moldova, România și Ucraina. Piesa ”Entuziaștii” face parte din două antologii:
- „5 din 5 piese de teatru”. Editura LiterNet (Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, România)
http://editura.liternet.ro/carte/338/Ana-Turos-Livia-Stoica-Gabriel-Sandu-Inna-Cebotari-Alexandra-Pazgu/5-din-5-piese-de-teatru.html
- „Literatura din Basarabia. Început de secol XXI”. Proiect inițiat și realizat de editurile Arc și Știința din Chișinău.
http://www.jc.md/o-literatura-foarte-tanara-pentru-cititorii-de-pe-ambele-maluri/
rusanda alexandru curcaart director center for cultural projects azart
cpcazart.wordpress.comtheteatru.wordpress.com
| | Virus-free. www.avast.com |
-------------- partea următoare --------------
Un ataşament HTML a fost eliminat
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20181012/660ec13c/attachment-0001.html>
More information about the oberlist
mailing list